BAHAN A
150gm Majerin / Butter
150gm Castor sugar / Icing sugar
1 biji Telur
1 tsp Essen Vanilla
BAHAN B
100gm White chocolate (dicincang halus)
1 cwn Choco. Chip
2 cwn Cornflakes (dihancurkan tapi jangan hancur sangat nanti tak krispy)
1 cwn Almond (dicincang halus)
BAHAN C
1½ cwn Self-rising Flour
½ tsp Baking powder
½ tsp Baking soda
CARA-CARA BUAT :
1. Pukul butter dan icing sugar sampai gebu. And then masukkan telur dan esen vanilla.
2. Masukkan Bahan B dan Bahan C ke dalam adunan tadi adun sehingga menjadik doh.. Pastikan doh tadi tak terlalu kering sebab kalau kering nanti bakar biskut tuh berderai sebab tak lekat, dan pastikan jugak doh tak terlalu lembik sebab nanti bakar biskut tuh jadik leper je tak nek... Bab ni perlukan skill, kalau agak2 lembik campur sket tepung.. Gula pun perlu agak2 sebab takot terlalu manis.. Campuran bahan2 boley ikut kesukaan, kalau agak2 suka almond, lebihkan almond..
3. Uli dan letakkan dalam dulang dalam bentuk membukit supaya biler bakar nampak cantek je tak la meleper sebab biskut nie mengembang bile bakar..
4. Bakar dalam oven pada suhu 175C selama 15 minit ataw kekuningan..
Tadaaaa~~~~~~ Suday siap.....
Hmmmm... Adek aku kater baunya sodap ala2 Famos Amos ... Heheh leh la uols try buat kalau nak warna cokelat leh la tambah Coco powder jadik biskut tuh akan jadik warna cokelat gitewww....
wah..nak ckit..hehe
ReplyDeletethanks for your opinion...sukanyer cookies u ni..tgk ar pasnih ble try
ReplyDeletemcm chef liza laa...
ReplyDeletetutorial kueh raye bersama chef juelee... :P
wah mmg nmpk cm femes amos...tergoda je di bulan2 puasa cmni..hikhik
ReplyDeletewaa..nmpk cam sedap jerr biskut neyh.. nak mintak izin amik resepi nie bLey??nk try wat laa nnt!!ahakz..:)
ReplyDeleteSila la try sessaper yang berkenan.. Hiks!
ReplyDelete