Wednesday, August 24, 2011

Resipi Ayam percik versi KL


Hehe baru2 ni try buat ayam percik, maklumlah ada sekali beli kat bazar tak sedap langsung kuah die.. Rasa pelik je.. huhu so bt sendiri la..

Alhamdulillah, walaupun aku ni tak terer masak tapi setakat ni apa aku masak boleh la dimakan, hubby pun kenyang je..

Korang pun leh try menu nie..

Bahan2 tok blend
1. Bawang besar sebijik
2. Halia sebesar ibu jari
3. Bawang putih 1labu
4. Serai 3 batang
5. Cili kering sket (sebab aku nak pedas sket)


Cara masak
1. Panaskan kuali, tuang minyak dan tumis bahan yg diblend tadi.. Tapi tinggalkan sket tok marinate ngan ayam tau..
2. Then masukkan santan..
3. Kacau sampai pekat..
4. Masukkan daun kunyit penambah aroma dan asam keping.. Jangan banyak kang termasam kang..
5. Kacau la sampai pekat, letak la garam gula...

Ayam plak.
1. Ayam tadi korang leh abkar atas fry pan je..
Hikhik aku takde oven, oven kat umah mak so aku bakar atas fry pan je..

Dah siap sume leh la tuang, kuang tu atas ayam tu...

Nyumsss.... sedap tau! So leh la aku bukak bazaar tahun depan muahahhaha..



2 comments :

  1. Soenangnye.. Selamat Berpuasa n Selamat Hari Raya

    ReplyDelete
  2. MMG PON KLW BLI SURE XSEDAP
    TP KLW NK CARI YG SEDAP
    TU KAT PASAR KERAMAT

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails