Tuesday, December 11, 2012

Banyak gile draft


Entri yg masih draft.. Banyak giler..... Masa je xde, sbbnya skang tgh bizi.. Khamis ni ada  exam... Hikhik macam biasa, keje technical ni kene byk amek certificate baru la ada elaun tambahan ie specialist ke apa.. Kalau takde cert and skill memang takat tu je la dok, tak bergerak..

Bagus pada aku sbb ia adalah pemangkin utk lebih berjaya dan improve diri dan knowledge... Secara jujur, sape tak suka gaji tinggi, elaun banyak kan... Bukan lah nak kata wang tu segalanya, tapi wang tu la yg membantu kita utk melengkap keperluan harian...

Contoh mudah, anak2 gi sekolah.. Budak2 skang kan advanced.. Handphone lagi canggih dari mak bapak.. Dok wazzap wazzap.... sesape yg xde kemudahan tu sure rasa rendah diri, terpencil... Aku tau sangat feeling tu, sbb dulu aku sekolah cina.. Bebudak cina seme kaya2... Keluarga Kita ni takde la tahap susah, tapi jenis sederhana... Sekolah Cina tu pun yurannya dah mahal... Takkan nak request macam2 kat parent lagi... Memang rasa rendah diri time tu, tapi rasa rendah diri tu la yg bt aku berusaha utk jadi yg terbaik.... Alhamdulillah, walaupun aku tak mewah macam student cina yg lain tapi aku antara yg excellent kat sekolah. Sbbnya aku nak buktikan, kekurangan aku tak menjejaskan prestasi akademik aku.... Dari situ baru diaorang respek kita, bukan sbb kaya tapi sbb kecemerlangan kita.. Barulah nak berkawan.... Nampak tak kat situ? Orang respek kita bila kita cemerlang.. Tapi zaman skang, nak jadik cemerlang kene ada macam2 akses utk dapatkan maklumat ie internet sbb maklumat dihujung jari, tu kene bayar tu.. Kene beli buku latihan.. Tu pun duet.. So putar kot mana pun zaman skang, memang perlukan duet.

Sedih bila kenang balik... Tapi benda yg aku lalui tu, bt aku kental... Bt aku jadi apa yg korang lihat sekarang...

Tapi kita kene fikir balik, bukan seme orang boleh mengubah kekurangan tu kepada pemangkin untuk lebih berjaya.. Aku tengok bebudak skang, banyak jadikan kesusahan tu sbg alasan. Alasan utk mencuri, alasan utk ponteng sekolah..... Huhu so di situ kita nampak perlunya wang utk membeli kelengkapan hidup.. Tak perlu mewah mewah sampai banglo 5 tingkat kete ferari sebijik.... Tu dah tido atas duet namanye.... Maksud aku, duet tu utk  keperluan agar hidup tu tak susah tak senang.. 

Peace. Tu hanya pendapat peribadi aku je. AKu pun bukanlah tergolong dalam golongan tido atas duet pun. hikhikhikhik


2 comments :

  1. nory dulu, tingkatan 5 baru merasa pakai henpon, tupon abang nory hadiahkan...tapi adik nory sekarang, tingkatan 1, dah pakai Blackberry, dah ade laptop sendiri, psp..segala mak nenek gajet die dah ade...huisshhh untong budak2 skrang ni kan...

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails