Thursday, August 9, 2012

Bersyukur atas nikmatTing.....
Wang syiling itu jatuh di hadapan seorang lelaki yg sedang asyik membancuh simen.
Melihat logam kecil itu,tangan lelaki itu terhenti melakukan kerja.
Tidak menunggu lama,tangannya segera mengutip syiling itu dan dimasukkan ke dalam poketnya.

Dia menyambung semula kerjanya.


Ting....
Sekali lagi lelaki itu terpandang duit syiling tidak jauh dari sisinya.Lelaki itu menoleh ke kiri,kanan dan disekelilingnya.Tiada siapa yg berdekatan dengannya.Sekali lagi dia terus mengambil syiling itu dan menyimpan dalam koceknya.
Tidak lama kemudian,lelaki itu ternampak lagi duit syiling berdekatan dengannya.Pun sama,dia mengambil dan menyimpannya.
"Rezeki aku!" kata lelaki itu dalam hati.

Lelaki itu tidak sedar,logam syiling itu sebenarnya dicampakkan oleh ketuanya daripada aras lapan bangunan separuh siap yg mereka bina itu.
Sebenarnya ,ketuanya mahu memanggilnya.Ada pesanan yg mahu disampaikan ketuanya itu.Puas ketuanya menjerit daripada aras lapan,cuba memanggil lelaki itu yg berada pada aras paling bawah.

Namun,jeritan itu tidak mampu mengalahkan pelbagai bunyian mesin pembinaan di kawasan tersebut.Dek kerana itulah,ketuanya itu mencampakkan syilingnya dengan harapan lelaki itu akan mendongak melihatnya di atas.Mudah-mudahan,dapatlah dia menyampaikan pesananya kepada pekerjanya itu.

Sayangnya,sehingga habis wang syilingnya dibaling ke bawah,lelaki itu masih belum juga mendongak ke atas.

Lantas,ketuanya itu mengumpulkan serpihan batu kecil yg terdapat di lantai.Satu persatu batu kecil itu dibaling ke bawah.

Beberapa kali batu itu mengenai badan lelaki itu.Setelah merasa sakit dan terganggu,lelaki itu mendongak ke atas,melihat dari mana datangnya batu-batu kecil yg menyerangnya tadi.

Barulah dia ternampak kelibat ketuanya yg sejak tadi cuba mencuri perhatiannya bagi menyampaikan pesanan.

Kisah ini sekadar tamsilan antara kita dengan Yang Maha Pencipta.Tanpa sedar,Allah sering menjatuhkan 'syiling' lambang rezeki,rahmat atau kesenangan yg tidak terkira banyak kepada kita.
Tuhan menjatuhkan 'syiling' itu sebagai satu panggilan agar kita sentiasa mendongak ke atas untuk mengingati dan bersyukur dengan kurniaan-Nya.Tetapi,kita acap kali lalai untuk 'mendongak' ke atas sebaliknya terus menikmati pemberian-Nya tanpa mengucapkan terima kasih.

Seperti kisah ketua dan pekerja tadi,apabila jatuhan syiling tidak berjaya menarik perhatian,lalu Dia jatuhkan pula 'batu' yg berupa musibah,kegagalan,keperitan dan pengalaman yg menyakitkan.
Dan hanya setelah kita merasa kesakitan itu,barulah kita teringat untuk mendongak,menadah tangan bersyukur mengingati Yang Maha Pencipta kita.

Sumber: # Mastika

Lepas baca kisah ni, serius sangat betol. Sometimes kita selalu fikir kita ni serba kekurangan. Selalu dengki bila tengok orang lain lebih dari kita. Ala kalau tak banyak pun mesti sikit ada terdetik dalam hati, "eh jelesnye orang tu boleh beli bla bla bla"... Padahal dah cukup banyak nikmat yang Allah beri pada kita.

Sometimes saya pun ada rasa begitu, manusia yang normal. Kalau takde perasaan cemburu tu memang pelik la plak. Tapi, I will always look it into positive side. Saya akan try looking at others down me. Banyak lagi orang yang susah, dan betapa bertuahnya saya di tempat saya sekarang. Thats what I practise. Kalau tengok kepada orang yang lebih dari saya, memang saya takkan reti nak bersyukur sbb apa yg saya akan nampak, saya ni serba kekurangan tapi hakikatnya sudah cukup serba serbi. 

Contohnya, bila saya tengok orang yang sakit, saya akan lebih bersyukur saya sihat. Banyak sungguh nikmat yang Allah bagi, dari sekecil2 nikmat hinggalah sebesar2 nikmat. Sama ada kita sedar atau tidak. Bila datang musibah, barulah akan terpikir balik nikmat yang sebelumnya. Ya Allah, sangat alpa kan.

Semoga sifat bersyukur  sentiasa ada dalam diri kita. Semoga Allah jauhkan sifat lalai dan alpa itu dari kita.3 comments :

  1. nory suke simpan duit syiling, pantang jumpa mesti letak dlm tabung...seposen pon besar maknanya..hehe

    ReplyDelete
  2. nory suke simpan duit syiling, pantang jumpa mesti letak dlm tabung...seposen pon besar maknanya..hehe

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


Tweet

Share
Sebarkan.
LinkWithin

Related Posts with Thumbnails