Monday, August 6, 2012

Inilah bakal rumah kami.. Insyaallah..


2 bulan ni memang bulan yg sangat sebok bg saya. Sebok sebab inilah.. Mencari rumah untuk keluarga kecik kami. Merata kami survey. Memula plan asal nak beli rumah 2nd/subsale je. Beli atas orang sebab ktorg nak cari area KL/Selangor yang tak jauh dari ofis. Bukan apa, ktorg taknak wasting time travelling pergi balik keje hari2. Hubby dulu masa bujang ada pengalaman berulang Beranang-KL, susah katanya nak lagi bila ada anak, nanti masa tok anak limited, byk dok dlm kete je nnt.  Tapi, tau je la harga rumah kat area KL and Selangor boleh tahan mahai gak. Rumah subsale pun  paling murah 300K, tu pun condition agak terok. Banyak nak kena renovate. Kene kuar pulus $$$ lagi.

Satu hari tu, survey punya survey ada opismate inform ada new house development kat area rumah dia kat Bandar Mahkota Cheras. So ktorg pun pergi la sana ronda2 tengok kawasan rumah. Selalunya kat area baru nak naik ni memang banyak banner or billboard yg developer tampal. So terus catit2 no tipun. Masuk opis call. Bila tanya satu developer tu, memang diaorg tengah develop rumah double storey and still ada 20 unit lagi kosong. So aku pun ajak la hubby gi tengok showroom. Nak beli rumah, kena la tengok showroom dan kawasan sekitarnya. Nama projek tu Desa Budiman Fasa 6.



Ginilah gaya rumah showroom ni. Dan insyaallah, inilah rumah kami nanti :) Loan pun dah approved. Now tinggal nak sign S&P and korek2 duet downpayment. Banyak gile nak guna duet bila beli rumah nie. Nages. sob sob sob.. Kalau guna loan gomen takyah bayar downpayment 100% loan. Masa progress pembinaan pun takyah bayar bank lagi, tapi apa kan  daya kami bt loan bank sbb harga rumah lebih dr limit loan gomen....  Patut la org kata nak beli rumah skang ni bergolok bergadai. Tapi kalau tak beli skang, akan datang harga rumah makin naik (ni pun bakal naik sbb dengar cete harga simen naik- based on adik saya yg keje dgn real estate). Huhuhuhu... So nak atau taknak memang kena beli. Jimat je la kat mana yg boleh. No more shopping sesuka hati dah. 

Area rumah ni kat Bandar Sg Long Cheras. Tak jauh sangat nak ke KL, tapi jalan memang jem kalau lalu Grand Saga, Kalau ikot Silk Kajang mungkin kurang la kot jem nye. Yang bestnye rumah ni, tanah rezab melayu. So most buyer adalah melayu jadi kebarangkalian untuk ada anjing or masalah2 seperti tak boleh azan ke apa memang takkan ada. Tak tau la kot ada melayu yg saiko plak tak boleh dengar azan. Pastu area   taman ni will be gated and guarded. Privacy la sikit rasanya tapi dari segi keselamatan tu. Ada guard pun, kalau perompak nak masuk die masuk jugak ye dak. 


Pandangan hadapan rumah. Me and hubby suka design rumah ni. Nampak moden and tingkap besar hehehe saya memang suka rumah tingkap banyak, baru luas mata memandang... Most feedback yg kami jumpa dalam internet pasal pemaju Pujangga Budiman ni, almost semua projek perumahan die, design rumah moden dan lawa. Harap2 rumah yg kami nak beli ni pun hasilnya akan memuaskan hati. 


Tu adalah rumah Desa Budiman Fasa 4. Yang Fasa 4 ni dah siap, tapi jenis superlink house. Aritu saja nak tepon org yang nak jual rumah umah fasa 4 yang dah siap ni. Tanya rege rumah yg dia nak jual tu, dia kata RM720K... Tercabut jantung dengar... Bila tanya developer, masa launch harga rumah tu RM400K.. Mak aii, naik hampir 2 kali ganda (untung atas angin je la orang tu, ni la cara nak bt duet dgn real estate, beli rumah, dah siap, jual dgn harga 2 kali ganda) . Padahal rumah tu start buat tahun 2010, and bulan May aritu baru dapat CF. Memang cepat je naik harga hartanah skang nie... Untung sape yang dah beli rumah awal2...


Ni gambar bilik air kat tingkat atas. Rumah ni jenis double storey, 4 bilik 3 bilik air. Rasanye cukup selesa untuk kami yang keluarga kecik nie. Sebenarnya aku tak suka rumah 2 tinagkat, sebab penat turun naik tangga tapi projek rumah skang takde yg buat single storey. Semuanya double storey, nak jimat tanah. Tapi boleh jual harga mahai. T____T


Suka sangat style cermin besau nie.. Aku amek gambar show room ni, sbbnya sok kalau nak bt renovation suruh die bt macam ni.. Hahaha senang keje.


Ni bilik master bedroom. Tema hitam la plak. Kat tingkat atas  ada 3 bilik, 2 bilik air dan satu living hall. Oke la tu. Bukan nak duduk sampai 10 org pun...


Yang ni bilik bawah. Boleh tahan besar gak bilik bawah nie.


Ni toilet kat bawah. Hehe itu je gambo yang aku amek rupanya.. HAHAHA.. sebok dok borak ngan pemaju rumah, nak amek gambo over2 pun segan... hehe amek gamba mana yg boleh dijadikan rujukan aje la.

Waktu tulis entri ni, kami belum lagi sign S&P sebab tengah dok pk nak amik islamic loan or convensional loan. Islamic loan mahai sikit tapi islamic la kan (walaupun kalau tengok term die macam ala2 islamic tak islamic je). Tu pun menjadi masalah besar bila nak bt loan ni. Adoi. 

Syukur atas rezeki Allah. Semoga rumah ni siap tepat pada masa. Dijangka siap Mid year 2014, so kena start simpan duet dr skang for renovation and decoration. Hikhik nak join contest la, mana tau ada rezeki menang TV baru hahahhaa.... Harapan tinggi menggunung!

39 comments:

  1. Wow bestnya. Corner lot ye? How much ni? :)

    ReplyDelete
  2. bestkan bila dah ada umah sendiri. aku beli umah tahun 2007 kat nilai.. mmg beli utk investment coz dekat ngan universiti. pastu sayang nak sewa.. duduk le situ.. pas setahun rasa penat nak berulang nilai-putrajaya.hubby pon slalu oustesen. so amik keputusan dok kuaters putrajaya jer. now umah tu sewa kat student rm1000/month. berbaloi2 huhuh

    ReplyDelete
  3. pz buat loan bank gak, dengan bank islam...macam ok gak la, blh 100% cuma masa tu ada loan lain x lepas plak 100% tu

    ReplyDelete
  4. salam kak jue. nak tanya ada kosong lagi rumah nih? harganye berapa yea? nak mintak contact developer tue boleh x? tq!!

    ReplyDelete
  5. wahhh cantiknya rumah ni.. alhamdulilah.. dah sampai rezeki kan.. insyaAllah semoga di permudahkan hendaknya

    ReplyDelete
  6. best aahh dh bli umah sndri..hehe

    ReplyDelete
  7. perrrghhh cantik sgt rumah tu jue!! tahniah.. akhirnya berjaya bli rumah spt yg diidam2kan. hihi selamat menabung! :)

    ReplyDelete
  8. bestnyer...teringin nak beli rumah mcm ni..tp gaji ciput, tak layak nk beli rumah cmni...sob...sob..sob

    ReplyDelete
  9. Cantiknye rumah ni... Kawasan sekeliling pon nmpk sgt bersih dan cantik... Dee hanya mampu beli rumah second je...belom dpt kunci lagi ni, masih dlm proses.. Heheh... Btw, salam kenalan..;)

    ReplyDelete
  10. juelee
    dekat sgt dgn umah baang ipar saya
    umah ni area atas bukit kan?
    umah abang ipar saya yg setingkat seberang jalan tu

    ReplyDelete
  11. waaahhh..bape ni??
    aku pun tgh proses nak sign S&P..

    rege umah mmg mengiler skrg ni
    tak beli skrg
    mmg pengsan.. maka, marilah sama2 berjimat

    ReplyDelete
  12. wah..tahniah..best best..cantik rumah ni..dan besar..berapa harga rumah?saya pun bru msuk umah baru.pening nak deko umah plak

    ReplyDelete
  13. rumah sekarang memang mahal..
    kalo area bandar baru bangi pon dah lebih kurang camtue harganya..takpelah.. sekarang tengah mampu beli baik beli.. nanti harga makin naik pulak..

    ReplyDelete
  14. wa cntik rumah..kt bndr mhkota cheras mmg bnyk rumah modern design cntik2..hrge pun lebih murah sikit..

    ReplyDelete
  15. chantik rumah ni....kawasan sg long tu pun memang cepat naik...pernah gak usha-usha kawasn situ...suka tengok palm walk tu tapi mahai bebenor....
    apa-apa pun yang penting kena simpan untuk deco-deco pulak nanti.....

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah,cantik nya

    patut la juelee biasa2 je,walau keje power

    worth it la beli aset seperti rumah

    ReplyDelete
  17. wahhh....tjumpa buyer DB6. Blok mana ya? Sye baris tiga blakang dr showhouse...welcome2!!

    ReplyDelete
  18. saya pun beli rumah kat desa budiman jugak.blok J-06.selamat berjiran nanti..

    ReplyDelete
  19. Samela.. Sy br beli last unit kat dpn padang.. Nnt kt jmp.

    Mira.

    ReplyDelete
  20. sy pun bli kt sn...lot L01..slmt berjiran ye nnti..
    ;)

    ReplyDelete
  21. wah ramai da geng phase 6--i ingt i org 2nd last beli diz unit,mine is F04..bnyk da hbs da..-yg penting suma melayu..nanti kita suma hidup berjiran..harap2 ada surau la kat situ hendaknye..

    ReplyDelete
  22. @Anonymous

    last unit beli harga brape

    ReplyDelete
  23. Salam..sy azrul unit k12..thanx pd u sbb update psl desa budiman kt blog ni...selamat berjiran semua!!!

    ReplyDelete
  24. Pe kata kita wat fb desa budiman fasa 6?rumah aku depan padang..nanti kita wat barbq depn umah aku ok?

    ReplyDelete
  25. Ramai gak org beli kawasan ni eh..pe kata kita wat fb desa budiman fasa 6..?aku pembeli second terakhir rumah kwsn ni..nanti ada rezeki kita wat barbq depan umah aku..

    ReplyDelete
  26. Saya pun beli umah DB fasa 6 ni..Umah saya baris belakang sekali dibelakangi hutan/tasik..selamat berjiran semua..nnt boleh la buat jamuan kenalan rukun tetangga di padang nnt..hehe

    ReplyDelete
  27. Assalam. Rumah sy pun depan padang jugak. Selamat Berkenalan semua.:)

    Zeti

    ReplyDelete
  28. Salam semua..selamat berjiran yea....cuma nk bg pendapat....apa kata dari sekrg kita suggest kat pemaju agar bina sebuah surau di phase kita...amcm semua?

    ReplyDelete
  29. Salam semua...selamat kita berjiran....sy setuju jika diwujudkn FB desa budiman fasa 6...& sy ada cdgan ...apa kata...kita sepakat dr sekrg,rojer2 pemaju agar wujudkn SURAU (jika masjid lg terbaik)....sy rasa...ianya penting..heee.....apa pendpt semua?...

    ReplyDelete
  30. Selamat berjiran semua...sy setuju diwujudkn FB....HEEE.....

    ReplyDelete
  31. @Anonymous

    saya sangat setuju wujudkan FB semoga nnt komuniti kita lebih aktif dalam aktiviti keagamaan dan sosial..... pasal surau pun saya setuju jugak sbbnya area tu kaw cina agak jauh nak ke surau... rumah skang depan surau je hihi

    ReplyDelete
  32. So apa kata..puan juelee wujudkn FB Desa Budiman Phase 6...kita semua yg bakal berjiran akan mudah & boleh berkomunikasi,mulai dr sekrg lg...

    ReplyDelete
  33. @Anonymous

    Saya dah create page Desa Budiman Fasa 6 Sg Long... Boleh la add... nnt sesape jadik la admin....

    ReplyDelete
  34. As salam..
    Sy pun beli rumah kat Desa Budiman Phase 6 juga..betul2 belakang rumah showroom..Selamat berkenalan semua..

    ReplyDelete
  35. salamm.. bila yer leh dapat kunci.. bln 4 atau bln 5 ni ke?

    ReplyDelete
  36. As salam..rumah sy B06.u olls dah dapt kunci ke? Slmt berjiran ye nnt :)

    ReplyDelete
  37. Kepada semua penduduk Desa Budiman fasa 6, sila join FB group: https://www.facebook.com/groups/DesaBudimanFasa6/

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails