Tuesday, December 4, 2012

Gandingan yang mantap!

Lunch kelmarin takde idea nak masak apa, selak2 la buku 1 hari 1 rsipi by Chef Halieza... Ternampak resipi daging black pepper nie... So apalagi, tengok brang dalam freezer cukup... Kita bt je la daging blackpepper... Sebenarnya tak suka masak daging sbb susah nak bagi empuk pastu daging pun memang tak elok makan selalu pun kan....


Inilah hasil daging lada hitam kita....

Meh kita share resipi meh...

Bahan2..
Daging
Capsicum dihiris
bawang dihiris
bawang putih dihiris
halia dihiris
Sos tiram
lada hitam yang dikisar
daun bawang
carrot dicincang
tepung jagung

Cara masak
1. Memula kene rebus daging kasi empuk dulu
2. Panaskan minyak, tumis bawang, halia, dan bawang putih sampai naik bau.
3. Masukkan daging dan carrot td serta sedikit air
4. Campurkan tepung jagung lada hitam dan sos tiram dalam bekas dan kacau hingga sebati lepas tu baru tuang dalam kuali...
5. masak hingga mendidih.
6. Siap utk dihidang boleh taburkan daun bawang sbg hiasan..

Resipi saya dari Chef halieza tapi mungkin ada perubahan mengikut kesesuaian bahan2 yanga da dalam freezer saya....

Hehhee lauk2 gini mmg sedap digandingkan dgn gulai lemak labu.. Yummey.. lemak2 manis gitu....


Gulai lemak labu ni peberet rayyan jugak!

1 comment :

  1. suka mkn dgg..since lps bersalin ni blm dpt lg mkn dgg..asik mkn ikang je..uhuk

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails