Monday, March 21, 2011

Avocado Puree tok Ar-Rayyan | Baby solid food

Aku dah introduce Ar-Rayyan with Solid food.. Wiken aritu try.. Alhamdulillah die suka, dan boleh telan..

Memula cam was2 gak perlu ke bagi, sebab die baru 5 bulan 2 minggu.. Tapi ada satu incident menguatkan aku, aku perlu bagi.. Lately malam2 die mesti jaga dan menages.. Huhu pastu bagi nenen baru senyap dan tak elpas sampai pagi.. Lenguh makcik haaaaa..

Pastu ada sekali tu, aku dok dukung Rayyan, tangan pegang roti nak makan, sekali beriya2 la die meyua mulut sambil nganga nak ngap roti yang aku pegang tu.. Kesian.. maybe die lapar dan dah tau nak makan kan.. Pulak tu dah aktif semacam.. Tu yang aku decide bagi je la makan, coba2 je dulu..

1st menu aku kasik try puree avocado.. Hehehe meh aku share camne aku buat puree ni...

Ni la die buah avocado kekawan.. Beli kat Cold Storage.. Rege boleh tahan mahai, tapi demi anak dan memikirkan kahsiat yang banyak dalam die, aku beli jugak.. Tutup mata je la tengok rege, takyah nak berkira ngan anak.. Kerja carik duet pun tok anak2 jugak..


Packaging die ada tunjuk camne nak tau yang dah ripe tu ghuper die camne.. Bagus gak info nie, sebab tak pernah hayat aku beli buah avocado nie.. Pestaim beli, tak tau nak tengok camne rupe dah masak ranumnye.. Kalau rambutan tu tau la nak tengok camne rupe yang dah ranum tu..


Dah pilih buah yang sesuai, belah dua cam gambo nie...


Pastu korek ngan sudu isi die...


Pastu lenyek2 sampai jadik gini.. Isi die lembut je..
Aku try gak rasa, buah ni tak manis tapi die lemak2 gitu... So aku campur breastmilk nak kasik juicy sket...

Rayyan suke!!!!



Nanti aku share menu2 yang lain ye..

13 comments :

  1. jue, anak aku br 4 bln..tp time mkn die pon sebuk nk capai mknn.pastu time kte mkn pdg len macam je huhu tah2 xsempat 6 bln aku da bg mkn da kot nnt :p

    ReplyDelete
  2. Jue..many thanks for the recipe..
    I dari arituh nak start2 tapi busy ajo...uhuk...ingat nak gak bagi secepat mungkin kat Mareesa,sebab botol lotion pun dia dah sambar ingatkan makanan..huhuhu :)

    ReplyDelete
  3. dah pernah try avocado..rafique pun suka..=)

    ReplyDelete
  4. @~ US *_* ~
    Boleh dah kot bg, cuma try yg light sket cam puree buah ke sayur ke.. hehehhe.. nanti kiter share2 resipi

    ReplyDelete
  5. @Peri PiA
    mmg banyak khasiat avocado ni pia...

    ReplyDelete
  6. @Mrs Nageb
    welcome mama mareesa.. sharing is caring rite?

    ReplyDelete
  7. ainul blm bg arreessa solid food lg.bertahan la smpi cukup 6bln.hehehhe walaupun dia skrg dh kelam kabut nk ambik makanan time kita mkn..

    ReplyDelete
  8. Thanks for sharing! Tak lama lagi Zahin dah nak start makan dah :D

    ReplyDelete
  9. x yah rebus or steam ek jue?

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails