Friday, March 18, 2011

Tip masak bubur nasi tok anak | Solid food

Saya tahu ramai mommies yang kat luar tu bekerja dan tentu cam pikir.. Camne nak masak bubur nasi tok anak.. Takkan nak bangun subuh alam masak bubur nasi..

Dah la masak bubur nasi leceh, kene jaga api die, jaga air die.. Silap2 kang nasi leh hangus, atau dari nak buat bubur terus jadik nasi seketol.. Hehehe saya paham itu, sebab saya pun ibu bekerja gak.. Tak gigih wei nak bangun 5 pagi... Bangun kol 6 pun dah tersenguk senguk rasa..

Okeh meh saya ajar, kiter leh guna satu alat yang berguna.. Nama die SLOW COOKER.. sape tak tahu tu slow cooker leh tanya Mr Serba Tahu, Encit Google kite..



Slow cooker ni memudahkan kite ibu2 berkerja ni nak buat bubur nasi.. Malam2 sebelum tido, mommies sume leh je campak segenggam beras ke secupak ke then masukkan air kalau nak tambah sayur ke daging ke ayam ke hape silakan campak saja.. Pastu ON, dan tinggalkan je.. Kiter masuk tido..

Bila bangun pagi besok, siap la dah bubur nasi.. Tinggal blender je.. Mudah kan?? So takde alasan malas nak buat la bubur, leceh la nak buat... huhu nak yg terbaik untuk anak, kene la berkorban sket ye tak.. Remember, tok baby lebey elok makanan ni kiter prepare sendiri bukan makan yang dah diproses atau readymade...

Jangan riso pasal periuk tu semalaman, die memang direka cipta gitu, nama pun slow cooker.. Mana aku tau pasal ni?? Dulu mak aku keje nuseri kat UIA, so die kata orang kat nuseri tu masak bubur nasi tok baby kat nuseri gini la caranye, guna slow cooker..

So, skang boleh la gi JJ ke carik sebijik hehehe.. I dah ada, amek mak punye.. HAHAHA eh mak pinjamkan lah ...

8 Dari Hati ke Hati:

eT said... Best Blogger Tips

cam menarik jek slow cooker nih...
sesuai utk org yg bz a.k.a malas cam me nih...hehe
leh carik 1 nih...

UmmiRosma said... Best Blogger Tips

Yes..this is very practical to one at home. Kalo nak masak daging pun bagus pakai ni...

deena awanis said... Best Blogger Tips

pernah tengok slow cooker ni..tapi x tahu guna dia..ok2..now boleh pergi rembat sebijik..kat tesco i tengok ada size kecik punyer..comel jer untuk masak bubur baby..=)

dorin said... Best Blogger Tips

dulu, aku mmg cmpk sume masuk sekali jue..pastu bl bgn pagi tgk sayur tu jd mcm tak fresh..mcm dh xde khasiat sbb rebus lama sgt.. so ape yg aku buat, sayur tu asingkan.stim kan atas api.simpan dlm fridge.mlm tu just masak bubur nc +ikan/ayam. Bgn pagi esok, rendam kejap syr dlm air panas, then br blend dgn bubur tu..so sayur tu idok la lembik layu je

sheila said... Best Blogger Tips

akak masak bubur pakai periuk tanah.. tapi xdelah masah hari2. skali masak tu masak untuk 2 hari kirenye 4 bekaslah..dah blend masuk dlm bekas yg boleh re-heat tu..pastu kasi simpan dlm freezer

~ US *_* ~ said... Best Blogger Tips

rayyan da 6 bln kee?ish kejap je kan..

Makbed said... Best Blogger Tips

Oooooo... tu le gunanya slow cooker. MEkasih le bebanyak sbb buat entri ni sebab aku salu menghangitkan bubur nasik oni.

Kena beli segera!!! YAng tecik pun ada kan?

.:Mrs. Engineer:. said... Best Blogger Tips

salam, nak tanye lh...kire mmg kne blend eh after masak bubur tu?


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails