Tuesday, March 15, 2011

Peraturan selama 4 hari | Introducing solid food

Apakah 4 days rules ini??

Actually dalam memperkenalkan baby dalam solid food, dinasihatkan kiter follow 4 days rules ni.. Die gini, selama 4 hari kiter bagi baby kiter makan solid food yang sama..

Contohnya:
Day 1- Day 4: Bubur nasi+ Carot
Day 5- Day 8: Bubur Nasi + Bayam + ikan bilis..
Dan seterusnya..

Kenapa ye???

Sebabnya melalui cara gini, kiter boleh detect baby kiter ada any alergik atau tak.. Some babies yang ada history family alergik, memang sangat bagus follow 4 days rules ni.. Sape yang less history allergik tu, leh la reducekan ke 2 hari ke kan... Ikot kesesuaian masing2...

So for mommies out there yang nak introduce solid food for their baby, boleh try this method.. Untuk beginning je, pastu leh la campur2 ..

For detail, refer sini..


8 comments :

  1. I puna der dgr gak..since Mareesa pun I tgk cam senang jer nak naik allergik,so memang kena monitor kaw2..huhu thanks dear for the info :)

    ReplyDelete
  2. Baby Ammar pun dah nak masuk 6 bulan next monday. Tgh servey2 resepi baby.. excited!!

    ReplyDelete
  3. mama ar-rayyan tengah gigih belajar pasal solid food ni ek..i pun kena belajar gak ni..walaupun rafique dah lama start solid, tapi lom kasik bubur lagi..all this while kasik puree jer..

    ReplyDelete
  4. Juelee, kita ada baca dlm http://www.wholesomebabyfood.com/news ni dia mcm kata sekarang ni maybe tak perlu ikut 4 day wait rule ni. Tapi kita rasa sangsi je. Still nak ikut!

    ReplyDelete
  5. Juelee, kita ada baca dlm http://www.wholesomebabyfood.com/news ni dia mcm kata sekarang ni maybe tak perlu ikut 4 day wait rule ni. Tapi kita rasa sangsi je. Still nak ikut!

    ReplyDelete
  6. eysraf dulu suka sangat bubur carrot... sekarang pun kadabng kalau buat balik, sepinggan dia makan.. walhald ah nak masuk 2 tahun

    ReplyDelete
  7. akak blom intro protein selain tofu dlm mknn firas...maybe tunggu lmbt sket

    ReplyDelete
  8. nasib baik anak kak munna jenis yg boleh telan semuanya... jadi tak susah sgt nak monitor pemakanan dia

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails