Tuesday, March 22, 2011

Semangat Chef tok anak Plak | Solid Food tok Ar-Rayyan

Sebabkan mama AR-Rayyan ni ngah semangat nak prepare solid food tok anak die.. So meh la kiter sharing info2 yang saya tau ye...

Berkenaan resipi puree avocado semalam... Ada yang bertanya, camne nak tau avocado dah beli tu dah masak ranum..

Sebabnye avocado yang tak masak, keras cam batu.. Memang takleh nak korek2 isi die..

Kiter leh tengok based on structure color die.. Kalau dah masak, kaler die akan perang keseluruhan dan lembik bila ditekan...

Bila kiter belah isi dalam die lembut je and creamy...

Avocado ni bila beli kalau masuk peti ais memang tak masak ranum sampai sudah.. Kalau rasa nak guna nak buat puree, biarkan je dalam bakul for 1-3 days, bila terdedah dalam suhu bilik, 2-3 hari die masak la.. Tapi kene monitor la, takut terlebey masak, busuk sudah...

And lagi satu, avocado ni mudah lebam so kalau dah kupas nak elakkan lebam, perah la setitis dua air limau nipis ke limau kasturi... Setitik dua je tau.. Jangan banyak2..

Tu saja tips tok hari ini bagi masakan baby..

1 comment :

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails