Wednesday, December 10, 2008

Menu makan lagikk..

Assalammualaikum sumee...

Sebenarnya nak hapdet pasal ektibiti Raya Haji kelmarin, tapi takpe lah.. Tuh entri selepas ini ye..
Semalam aku coti lagi, bukan ape cuti uols.. Emakku sakit gigi tahap kronik so nak hantar mak pegi klinik... See, very the good daughter rite???

Sesambil tuh hantar adik aku yang akak tu p buat medical check up sebab die kene p PLKN...
Hasil dari medical check up, doctor tak bagi die pegi pun PLKN tuh.. Sebab die ada asma...
Heee, ape lagi sedey je la budak tuh.. Skang nie dok umah je sementara tunggu result SPM...
Die kata nak pegi kelas baking cake, so kalau ader memaner reader blog nie yang ada cadangan on the baking cake class leh la mesage je acikk yooo...

Entri kali nie aku nak kasi resipi masakan semalam..
Oleh kerana emakku sakit gigi, korang taw je la sakit gigi ni camne azabnyer kan? Memang satu keje tak dapek nak buat, baring salah, duduk salah, tido pun tak booolehhh..
So semalam aku kene la masak....
Hari nie, aku nak kasik resipi tok korang, mane taw malam ni korang nak try plak...

Aku masak ni Gulai lemak cili padi campur nenas...


Resipi nyer adalah:

Ketam 4 ekor - nie memang cukup2 tok family aku...
Nenas sebijik - dihiris halus2
Cili padi - secukup rasa
Kunyit - sebesar ibu jari, jangan bebanyak kang rasa kelat
Daun serai - sebatang
Daun kunyit - 2 @ 3 helai
Santan - sebijik

Cara memasak..

1. Tumbuk cili padi dan kunyit hingga lumat...
2. Rebus nenas yang siap dihiris untuk mehilangkan getah.. Toskan air nyer..
3. Masukkan ketam yang telah siap dibasuh ngan cili yang telah ditumbuk tadi..
4. Masukkan santan yang dah siap diperah bersama nenas yang dah tos air tadi..
5. Kacau gulai tadi hingga mendidih..
6. Ketok daun serai dan masukkan ke dalam gulai serta ngan daun kunyit.
7. Masukkan garam secukup rasa..

Done! Nyummmmmy... Aku suker gulai nie sebab rasa pedas, lemak, manis ketam ngan masam2 nenas...

Menu ke2 daging masak kicap.. Daging ni daging fresh dapat qorban heheee..

Resipinyer :

Daging - sekilo
Bawang besar - Dihiris halus
Cili Besar - dihiris halus
Bawang putih - Dihiris halus
Halia - dihiris halus

Cara memasak :

1. Tumis daging sampai empuk.. Sebabkan ni daging fresh, tak lama la nak empukkan, dalam 30 minit giteww.
2. Tumis pula bawang besar, bawang putih & halia hingga naek bau.
3. Masukkan daging tadi..
4. Tuangkan kicap kipas udang yang warna merah... Jangan la guna yang masin punyer, tak syedaapppp.. Kang masin sangat .. Yang warna merah tak silap kicap manis masin kot...
5. Masukkan cili besar yang dihiris tadi..
 
OK.. Siap!


Last menu kerabu Ceylon.. Daun Ceylon ni sebenarnya plan nak buat laksa masa raya haji kelmarin tapi banyak sangat makanan yang dah ada, tak jadik la buat..
Tengok ada dalam freezer kang kalau tak buat ape2 mesti buang je, dr membazir aku buat la kerabu..

Resipinyer :

Daun Ceylon
Kelapa parut
Belacan - dibakar sedikit
Cili besar - 3@ 4 biji
Cili padi
Bawang besar separuh

Cara-cara membuat :

1. Daun Ceylon dihiris halus2...
2. Tumbuk cili besar, kalau nak pedas skek tambah lah cili padi sket.. Tumbuk hingga lumat taw!
3. Masukkan belacan bakar tadi dan bawang dan tunbuk bersama-sama cili tadi.
4. Gaulkan kelapa parut bersama bahan yang ditumbuk tadi.. Gaul hingga sebati ye..
5. Gaulkan kelapa yang telah sebati tadi bersama daun Ceylon... Ni pun gaul hingga sebati..

DONE!!!!! Tu la die menu semalam.. Sempoi saja...
Emak tak makan ketam sebab sakit gigi so aku masakkan bubur nasi sajooorkkk...


15 comments :

  1. Wow...sedapnya menu!

    Pagi raya ai cari nasi impit kuah kacang. Fav ai & AZ. Apasal nama AZ kuar tetiba nih?

    hehehe...

    ;)

    ReplyDelete
  2. Urm anak yg baguz..kagum sgt kt sape2 yg pandai n rajin mask nih..neddy ni tak tau la bila leh pandai msk, coz jarang leh masak..hope Mr Khairul okey..hehe..

    ReplyDelete
  3. wak!!!!terliur pulak tgk ketam tu

    ReplyDelete
  4. Haha..
    bantai makan byk2 ye...
    heheh....

    ReplyDelete
  5. rajin cikjue masak ye...
    kalau maknye tak saket gigi, haraammm nk ke dapur ye??
    heheh...

    ReplyDelete
  6. jueleeee!!!
    windu giler nak masuk blog nieh...
    bestnye makanan juelee masak....
    rase macam nak dtg umah plak makan masakan juelee nieh:D

    ReplyDelete
  7. waa..cedapnye..huhu..
    nnt masak tuk saye lak yerp..yummi!

    ReplyDelete
  8. masyaAllah..masyaAllah tulunnngggggggggggg sedapnye!!!
    org tgh diet ni...sabo je la uhuks

    ReplyDelete
  9. geramnya tgk itu msk lemak ketam..ketam dah la feveret ku..lapa plak tetibe..waaa!!!!

    ReplyDelete
  10. hehe bagus2 camni la calon isteri yang bagus =)

    ReplyDelete
  11. ammvoiii, fandainyerr memasakk tewww..

    btw, ko komen blog me mcm ko kenal me jakkks..

    ReplyDelete
  12. Nak terai la nanti. baguz nyer adik ko, takleh gi PLKN sedey. Tapi kalu aku pun sedey gak kot, kalo tolak bab penat, PLKN tu cam syiok jer. Leh kurus lagi. Nampaknyer aku ditakdirkan begini, tu pasal taun kite takde PLKN.

    ReplyDelete
  13. cian adik tak dpt gi kan.....asma pulak eee....

    ReplyDelete
  14. daun ceylon tu de jual kat mana2 ke jue?

    ReplyDelete
  15. Cekgu BH- uiksss, maner ade.. aku nie rajen ke dapur taw, tak caya tanya dapur aku.. hiks!

    Cheryna - waaa lama tak nampak cheryna....

    hang jebat - awak la yang untung sekali ye jebatku..

    patem - ko suker kot ektibiti lasak nie, aku tak suker la....syukur taun kiter takde PLKN.. hahhaa

    fizah - daun ceylon tuh ada d pasar memana.. ko tanya je tukang jual tuh mesti die taw.. ghuper die ala2 daun pudina skek, ko jgn kompius plak nnt...

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails