Monday, December 29, 2008

Menu untok PICNIC

Aku masih lagi bercutiii..
Besok aku mau pigi PICNIC hiks hiks hiks..
I've prepared the food for tomorrow..
Just to share with all, so that if uols nak pegi picnis after this adalah makanan simple tok dikunyah2..
Hehehe..

Menu Pertama: Sausage Roll

Bahan2 nyer
- Roti potong Gardenia boley, cap Kunci Emas pun ok
- Sausage, yang ni aku guna Ayamas dijamin Halal
- Kulit popia
- Telur
- Mayonis & Cili Sos

Cara2 buat
- Memula potong sausage kepada dua, kalau tak nak potong pun OK jugak.. Ikot mood memasing.
- Roti tadi didgelek dengan penggelek so that roti tuh cam kempis skek..
- Sapu telur yang dah dipecahkan tadi atas roti.
- Letak sausage yang dah di potong dua.
- Letak mayonis & sos atas sausage tadi.
- Gulung roti tersesbut.
- Lepas tuh gulung plak roti tadi dengan kulit popia.. So that biler goreng takde la menyerap minyak sangat kan..
Kalau tak paham, tengok gambo nie...


Dah siap. sausage roll tu akan jadik camni... Aku letak dalam tupperware & put it into freezer.. Ala 2 frozen food la, pagi besok sebelum gerak baru aku goreng.. Hik Hik Hiks


Menu kedua: Dadih

Yang ni lagi sonang nie...

- Memula didihkan 3000ml air.
- Setelah mendidih air, masukkan gula secukup rasa.
- Pastu masukkan pula koktail buah buahan yang dalam tin tuh
- Seterusnya masukkan pula susu cair, yang nie aku guna susu Ideal.
- Dah mendidih, tutup api.
- Bila dah tutup api nie baru masukkan dadih dan kacau selama 10 minit.
- Dah SIAP!
- So leh letak dalam bekas..

Hiks Hiks Hiks..

Sempena Tahun Baru 1430 Masihi, Selamat Tahun Baru diucapkan kepada semua.. Semoga perjalanan hidup 2009 akan berjalan lebey lancar.

' Ya Allah Ya Tuhanku, Jadikanlah tahun2 yang mendatang lebey baek bagiku, mudahkan segala urusanku, murahkan rezekiku, rahmati perjalanan hidupku dan keputusan yang aku buat.. Kurniakan lah diriku nikmat kesihatan, rezeki yang tidak putus, kebahagiaan hidup serta kesejahteraan..' Amin...

11 comments :

  1. nyum nyum sedapnya...bestnya nak g picnic..dah lama rasanya tak berpicnic..nak picnic ke mana ni?

    ReplyDelete
  2. ~ siap bagi recipe lagik. bagusnya.. hehehe... ~

    ReplyDelete
  3. amboi, memuji sungguh buah hati ko tu...

    mmg la pandai masak, tunang sape kan??
    haha

    pasni bulih masak lauk utk mak mertua lak..

    picnik gi mane ni??
    taman tasik ke?
    hehe

    ReplyDelete
  4. waaa..~
    gi picnic..
    bestnye..
    dh lm xgi picnic ngn family..:[

    ReplyDelete
  5. bestnyerrr gi picnic tewww.. salamm maal hijrahhh

    ReplyDelete
  6. jue...

    kalau ko invite haku makan dadih tu kan, aku nak yg container besar tuh! hehe... Dasar kuat makan haku kan?

    Salam Maal Hijrah 1430H dan Selamat Tahun Baru 2009

    Azam 2008 yg lalu dah tercapai? Kalau belum teruskan di tahun 2009. Jangan putus asa ok.

    Goodbye 2008...
    Welcome 2009...

    XOXO...

    ReplyDelete
  7. menariknye sosej rol ko tu..boleh aku try~~

    ReplyDelete
  8. da pndai msk ni da leh kawin la ni..=p

    cepat la updated entry picnik ni

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails