Bila cuti, dok umah.. Memang memasak ada la duty harian aku.. Nape tak makan di luar? Okay, husben saya lebey prefey wifey die nie masak katanye.. Kalau ari bekerja ada la excuse tapi kekadang masak gak, tak shuke makan kedai, banyak ajinomotooooooo..
So ari sabtu haruslah ke pasar kan nak mencarik lauk pauk segala.. Tetibe terjumpe lak buah NGAKU ni atau ngan kata lain orang panggil buah sengkuang cina..
Ritu masa gi Tesco ngan mak aku, tengok ramai cina berebut2 beli buah nie.. Tanya gak mak aku, depa masak apa.. Mak aku cakap mana lah die tahu, die tak pernah masak pun.. So aku just terdiam di situ..
Pehtu ada baca belog biras aku Nana pasal buah NGAKU nie.. Apa lagi, mulalahchef yang hebat lagi terer ni nak try buat kan...
Ni la die buah NGAKU yang kurembat, beli sekilo je.. Tok makan berdua aje kan...
Kiter nak buat kerepek NGAKU ye kekawan.. So parut la kasik halus, cam parut pisang nak buat kepek pisang tu.. Kalau nak hiris halus2, tak tahu la bila tahun siapnye.. Lagipun kepek ni sedap halus2, aku ada try buat tebal sket, die tak ranggup la.. So better parut guna pemarut..
Setelah digoreng, inilah hasilnye~~~ Syedap wa cakap luuuu... Rasa die lemak2 manis sket, lagi sedap la dari Mr Potatoes yang banyak perasa tiruan tu.. Ni original je, kalau nak masin sket, lumurlah garam sket...
So ari sabtu haruslah ke pasar kan nak mencarik lauk pauk segala.. Tetibe terjumpe lak buah NGAKU ni atau ngan kata lain orang panggil buah sengkuang cina..
Ritu masa gi Tesco ngan mak aku, tengok ramai cina berebut2 beli buah nie.. Tanya gak mak aku, depa masak apa.. Mak aku cakap mana lah die tahu, die tak pernah masak pun.. So aku just terdiam di situ..
Pehtu ada baca belog biras aku Nana pasal buah NGAKU nie.. Apa lagi, mulalah
Ni la die buah NGAKU yang kurembat, beli sekilo je.. Tok makan berdua aje kan...
Kiter nak buat kerepek NGAKU ye kekawan.. So parut la kasik halus, cam parut pisang nak buat kepek pisang tu.. Kalau nak hiris halus2, tak tahu la bila tahun siapnye.. Lagipun kepek ni sedap halus2, aku ada try buat tebal sket, die tak ranggup la.. So better parut guna pemarut..
Setelah digoreng, inilah hasilnye~~~ Syedap wa cakap luuuu... Rasa die lemak2 manis sket, lagi sedap la dari Mr Potatoes yang banyak perasa tiruan tu.. Ni original je, kalau nak masin sket, lumurlah garam sket...
sengkuang cina jugak salah satu sumber untk prbnykan susu badan ;)...
ReplyDeletewahh mcm nak buat je nnt..thanx jue bg idea huhu
ReplyDeleteheheh dah terNGAKU juga ek
ReplyDeleteritu kak long blk penang
bli buah ni masak
seme pakat kata sdap hehe
ooo camtu ye. lepas ni bulehlah berebut2 ngan aso2 kat tesco tu...
ReplyDeletearitu harga dia gila2 punye turun kat tesco..dah mcm pesta pulak kat bin jual ngaku ni...
xpnah dgr pon buah ngaku..tp nmpk crunchy2 gtu...
ReplyDeletekam pernah try buat jugak...rasanya 2 tahun lepas..waktu tu, time nak dkt raya cina la...kakak ipaq beli banyak kilo, sbb sgt murah..so, buatla kepek..memang sedap :)
ReplyDeletejue, bw la kat opis.. nak rasa..ngidam nihhh...hahaha..jadi sila bawak..kalau sedap, blh buat sendiri..takyah beli kepek dah..kekeke..jimat
ReplyDelete