Monday, February 7, 2011

resipi lasagna yg lazat... tak tipu punye!

Minggu lepas ada minggu masak memasak.. Habes la segala resipi yang tertangguh masa peknen ritu telah dicuba try.. Ehehe bukan sama ke cuba dan try??

Kali ni try buat lasagna pulak.. Meh share2 resipi ye.. Ni dijamin sedap, lazat dan menjilat jari.. Kalau tak sedap tu, sila salahkan tangan sendiri kuikuikui..


1) lasagnia sheet (x kisah yg basah ke or yg kering, boleh cari di Tesco)

2) masak minced meat mcm nak buat spagheti tu tapi jgn berkuah sgt, maksudnye disini kering la sket..

3) utk white sauce.. Letak butter sket dlm periuk then letak fresh milk. Kat dlm bekas lain, mix 3 sudu tepung gandum or jagung with air.. Kacau sampai sebati. Then mix together with susu tadi.. Add sikit garam.. N peper!

4) bila susu tadi dah boiled, letak cheese. Ikut suka byk mana nak letak.

4) now, off api.. Tunggu sat bagi dia sejuk sket!

5) dlm tray, letak minced meat tu then letak lasagnia sheet.. Then white sauce then lasagnia sheet then minced meat then lasagnia sheet secara berselang seli. Then letak white sauce then taburkan cheese atas dia.

6) cover tray tu dgn aluminium foil.

7) put it in the oven for about 1 hour at 150 celcius.

8) take out the aluminium foil tu and put back the tray back in the oven for about 10 minutes....

Kena speking coz baru menjadi lasagnia tu nnti! Hehehe Jangan marah uolssss.... Loghat plak chef nie kan...

Okeh, mesti tertanya2.. Kiter nak guna cheese apa? MOZARELLA ka, CHEDDAR ka?

Actually lagi bagus pakai dua-dua- Mozarella N Cheddar. Mozzarella guna antara layer & layer utk atas sekali tabor cheddar. Bila baked dier akan tukar jadi kaler brownish kekuningan & crispy skit kat topping atas sekali. Lagipun Mozarella lagi rasa lemak dari cheddar jadi kalau suka rasa chezzy yang melekat2 guna ler mozzarella banyak2...

Pesanan chef : Nnti dah siap masak tgu jap! Jgn gelojoh p potong lasagna yang tengah berasap panas tu coz end up nnti tak cantek lasagnia tu bila letak atas pinggan...

Okeh, bolehla cuba masak tok hubby and anak2... Kompem hubby makin sayang!!!!

10 comments :

  1. Wah.. Terliur tgk resipi nie..
    Hurm next weekend leh try arr.
    My hubby suka makan lasagna..

    ReplyDelete
  2. Uihhh... sodapnye. Nak cuba gak. tapi kat Tawau ni tak de jual kepingan lasagna tu. Sedihhhh

    ReplyDelete
  3. adeh
    lapa..lapa
    xmakan lagi ni
    eh ni bila buat ni
    asal xbawa dtg umah sket semalam hahaa

    ReplyDelete
  4. ko buat pastu bw dtg opis.blh ainul tumpang makan.hehehe

    ReplyDelete
  5. dah lama gile x wat lasagna....last skali wat masa khayra lom meniarap lagi....boleh la nnti kalo mood sudah mari....layannnn...

    *jalapeno cheese tu order ngan kawan aku....nnti kalo stok dah ada aku roger ko ye jue.....

    ReplyDelete
  6. hoooo menggiurkan! ko mmg sgt rajin msk jue..bagus2

    ReplyDelete
  7. ala...tak detail la bp ml susu nak guna..tak pandai la nak hagak2 jue..email kat aku resepi detail ye..hehehehehe....al maklum la..lem cket

    ReplyDelete

Pstttt.. Tekiu ya!


















Tweet

Share




Sebarkan.




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails