Rayyan suka sangat makan mushroom ssoup.. Kalau gi pizza hut ke, makan kat Delifrance ke, sure orderkan die mushroom sup, hingga ke titisan terakhir die jilat..
So aritu kat rumah saja nak try buat mushroom sup sendiri, guna fresh mushroom, and susu. Tak guna yg dalam tin.
Bahan2 nya seperti di atas (resipi amek dr blog Dorin)
1. Brown mushroom 250gram
2. 500 ml air kosong
3. 250mlm susu segar
4. Sebiji bawang dipotong dadu
5. 2 ulas bawang putih dicincang halus.
6. Sedikit mentega
7. Kiub ayam
8. Tepung gandum sesudu
9. Serbuk lada hitam
Cara masak:
1. Panaskan mentega, masukkan bawang putih dan bawang besar td tumis hingga naik bau..
2. Masukkan cendawan pulak tumis lagi hingga naik bau.
3. Masukkan tepung gandum dan kacau kasik gaul sebati, gunakan api yg kecil... Kalau nak masukkan isi ayam pun oke..
4. Masukkan susu cair dan air kosong td...guna api perlahan kacau hingga pekat likat.... masukkan kiub ayam dan garam.....
5. Bila dah pekat, tutup api... Masukkan dalam blender dan blend kasik halus... Kalau taknak pun takpe, tapi nnt ada la ketol2 ayam ngan cendawan tu...
6. Dah blend nnt masukkan dalam periuk balik, panaskan and taburkan daun parsley..Sedia utk dimkan...
Senang je nak bt.. Hari tu, aku beli gak roti Peranccis kat Hero then bt garlic spread, sapu atas roti bakar atas non-stick pan.. Terus ajdi garlic bread .. Sedap dimakan cecah bersama mushroom sup!..
Tq share resipi
ReplyDeletehye sis perghh mmg fav sy n anak2.kalau demam n skt tekak mesti klm kabut g kedai beli sama ada dlm tin/paket.
ReplyDeletesy trs bookmark page ni nnt sng nk buat sdri,lg best,tq 4 sharing!
Jue!
ReplyDeleteHr tu ada upload Instag gbr mushroom sauce tak silap
share resepi boleh dop?
ehehee